VEEL GESTELDE VRAGEN

Wat betekent Double Dutch?


Het betekent touwtje springen met 2 touwen (double rope jumping) en het is een mooie metafoor voor Nederlands leren:

 1. Iedereen kan het leren
 2. Je leert het alleen door het te dóen (kijken of erover lezen & praten helpt... een beetje)
 3. Je hebt andere mensen nodig om het te doen
 4. In een kleine groep gaat het 't best
 5. Spelenderwijs (activerend) een taal leren is bewezen effectief!
 6. Als het gezellig is en je hebt plezier, gaat het sneller en beter
 7. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt!
 8. Met muziek gaat het nog beter! :-D
Wanneer ben ik 'hogeropgeleid' volgens Double Dutch?


Voor Double Dutch Haarlem is het belangrijk dat je studievaardig bent. Dus dat je weet hoe je moet studeren. Je begrijpt ook Engels. Je kan een woord zoeken en vinden in een woordenboek. Je kan ook goed met de computer werken (e-mail, typen, acounts aanmaken, etc.)
Hoe snel leer ik Nederlands?


Met een taal leren, leer je 20% in de les en 80% buiten de les. Als je veel oefent, ga je sneller. Heb je weinig tijd voor oefenen en studeren? Dan duurt het langer. Onze belangrijkste tips:

 1. Oefen iedere dag!
 2. Bij ' gratis A1' zie je veel tips om je Nederlands te verbeteren.
 3. Volg je een cursus? Maak altijd je huiswerk & kom op tijd naar de lessen.
 4. Leer nieuwe woorden en schrijf ze op. Maak zinnen met de woorden.
 5. Luister naar Nederlandse muziek op de radio & spotify.
 6. Kijk Nederlandse tv, films en series.
 7. Oefen met Nederlanders: je partner, buurman/-vrouw, je schoonmoeder, collega's, taalcoaches, etc.
 8. Ga naar de taalcafés.
 9. Vrijwilligerswerk helpt!
 10. Gebruik apps, websites & Youtube.
Hoe haal ik gratis A1?


Volg deze gouden tips van Double Dutch Haarlem.
Wat is beter, groepsles of privéles?


Groepsles! Een taal leren is een sociale vaardigheid en gaat het beste in een kleine groep. Lukt het niet met jouw agenda? Dan is privéles ook mogelijk.
Met welke boeken werken jullie?


Wij werken alleen met gerenommeerde lesboeken, ontwikkeld door de NT2-afdelingen van Nederlandse universiteiten. Voor de intensieve cursussen overdag gebruiken we Code+, en LINK, ontwikkeld door de universiteiten van Amsterdam (UvA & VU) en de Delftse Methode (Universiteit van Delft).

Voor de avondcursussen de boeken van de Rijksuniversiteit van Groningen: Nederlands in gang (A0-A2) - Nederlands in actie (A2-B1) - Nederlands op niveau (B1-B2) en Nederlands naar perfectie (B2-C1). Klik op de links om de eerste hoofdstukken van deze boeken te zien. Je kan ook naar de bibliotheek gaan om de boeken te bekijken.
Wat kosten de lessen?


Groepslessen zijn meestal €15,- per persoon per uur en betaling is vooraf voor de hele cursus. Voor cursisten die via DUO willen betalen zijn de lessen €17,50 per uur per persoon. Privélessen zijn mogelijk voor €60,- per uur voor maximaal 2 cursisten, (€75,- per uur via DUO), maar we adviseren je liever de groepslessen. Alle informatie over de prijzen per cursus vind je bij de pagina ' cursussen'.
Wat is het verschil tussen inburgeringsexamen en staatsexamen?


Inburgeringsexamen = A2 (basisniveau voor inburgering) Staatsexamen NT2 programma 1 = B1 (als je op mbo-niveau wilt studeren/werken) Staatsexamen NT2 programma 2 = B2 (als je op hbo-niveau of hoger wilt studeren/werken) Dit is een goede website in verschillende talen: https://www.nt2.nl/en/dossier
Wat betekent A0, A1, A2, B1, B2 en C1?


Dit zijn de verschillende taalniveaus voor Europese talen en zegt iets over je kennis en vaardigheid van de taal: A0 = 100% beginner: je weet misschien alleen 'hallo' en 'doei' A1 = je kan al tellen, kent het alfabet, werkwoorden, het begin van de verleden tijd en je kan kleine zinnetjes maken A2 = je kan kleine gesprekken voeren en begrijpen en ook de verleden tijd gebruiken B1 = dit is het startniveau om op mbo-niveau te werken/studeren (beroepen als kapper, boekhouder, secretaresse, etc. B2 = het startniveau om op hbo-niveau te werken/studeren (arts, advocaat, ingenieur, etc.) C1 = je beheerst Nederlands op academisch niveau. Je begrijpt en gebruikt bijvoorbeeld al veel idioom (uitdrukkingen en gezegdes)
Hoeveel woorden ken je op welk niveau?


A1 ± 1000 woorden A2 ± 2000 woorden B1 ± 5000 woorden B2 ± 12.000 woorden
Wat betekent NT2?


Het is de afkorting voor 'Nederlands als tweede taal': Nederlands leren voor mensen die een andere taal als moedertaal hebben.
Hoe kan ik mijn niveau testen?


Er zijn 2 manieren:

1. Dit is een goede site om je Nederlands te testen: https://www.uvatalen.nl/site/nl/Toets
Let op: deze toets moet je NIET maken op je telefoon. Op de computer gaat het beter. De toets gaat op tijd ⏰, dus je moet de vragen zo snel en goed mogelijk proberen te maken. Je gaat iedere keer naar een nieuwe pagina, tot de tijd 'op' is. Dan krijg je jouw resultaat. Begin met 'beginner'. Was dat makkelijk? Ga dan naar 'halfgevorderd' / 'gevorderd'.

2. Kijk in de cursusinformatie bij een cursus die je interessant vindt. Welk boek wordt gebruikt en met welke hoofdstukken wordt gewerkt? Ga dan naar de bibliotheek om dit boek te bekijken of te lenen. Is het boek er niet? Gebruik dan een ander boek met hetzelfde niveau en werk met dit boek. Met welk boek/hoofdstuk voel jij je comfortabel om te beginnen? Heb je stap 1 en 2 gevolgd en twijfel je nog? Neem contact op met ons om je te helpen.
Ik ga tijdens de cursus op vakantie/reizen, is dat een probleem?


Als je het huiswerk voor iedere les doet, kan je een paar lessen missen. Zelfstudie is dan heel belangrijk. Vraag je docent om jou het huiswerk via Whatsapp of e-mail te sturen.

Je betaalt altijd voor de hele cursus, ook als je moet reizen/niet bij de les kan zijn. Double Dutch Haarlem heeft een contract met de beste docenten van Haarlem e/o en moet de docent voor de hele cursus hetzelfde uurtarief betalen. Jouw plaats is gereserveerd voor de hele cursus. Daarom betaal je altijd voor de hele cursus.
Tot wanneer kan ik annuleren?


Je kan tot 4 weken voor de start van de cursus annuleren. Stuur 4 weken voor de eerste les een bericht naar marleen@doubledutchhaarlem.nl als je wilt annuleren. Daarna is annuleren niet mogelijk en moet je de cursus altijd helemaal betalen.
Kan ik de cursus & boeken aftrekken van de belasting?


Ja, dat kan! Meer informatie lees je op de website van de belastingdienst:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/studiekosten-aftrekken-als-je-geen-studiefinanciering-hebt
Can I get this page in English?


This website is still in development. For now, please use Google Translate or ask a Dutch person to help you. For any other questions, please contact us.
Ik volg een (inburgerings-) cursus. Kan ik kinderopvangtoeslag krijgen?


Ja, vaak wel.

Double Dutch Haarlem is volledig gecertificeerd en erkend door de belastingdienst. Het is ook afhankelijk van je persoonlijke situatie. Meer informatie vind je op de website van de belastingdienst:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/kinderopvangtoeslag/kan-ik-kinderopvangtoeslag-krijgen-als-ik-niet-werk/ik-volg-een-inburgeringscursus
Wat is het verschil tussen lessen bij de universiteiten van Amsterdam (VU & UvA) & bij Double Dutch Haarlem?


Wat is hetzelfde?

 1. We werken met dezelfde boeken: Code+ (voor de intensieve cursussen)
 2. We werken met docenten met dezelfde kwalificaties als bij de VU & de UvA.
Er zijn 3 grote verschillen.
 1. De groepen zijn kleiner bij Double Dutch Haarlem: 5-8 cursisten, dus je krijgt meer persoonlijke aandacht.
 2. Het tempo is -iets- lager bij Double Dutch Haarlem: dan heb je meer tijd om de woorden & grammatica te leren en te oefenen.
 3. We zitten in Haarlem: geen/minder reiskosten (als je in de buurt woont :-)).
Waarom kan ik niet meer annuleren/geld terugkrijgen binnen 4 weken voor de start van de cursus?


Er zijn 3 redenen: 1. Vaak zijn er wachtlijsten voor de cursussen bij Double Dutch Haarlem. We moeten vaak cursisten teleurstellen en zij gaan dan naar andere scholen. Later kunnen we de plaatsen meestal niet meer verkopen aan deze mensen, omdat ze andere plannen hebben gemaakt. We willen (onnodige) teleurstelling zo veel mogelijk voorkomen.
2. Double Dutch Haarlem werkt met de beste docenten van Haarlem en omgeving. Deze docenten zijn moeilijk te krijgen. Zij willen garantie op het werk. Double Dutch Haarlem maakt voor de start van de cursus een contract met de docenten en moet de docenten dan ook betalen voor de hele cursus. Daarom kan je binnen 4 weken voor de start niet meer annuleren. 3. We willen de cursussen betaalbaar houden voor zo veel mogelijk mensen. Met de kleine groepen van 5-7 cursisten is de marge klein. Meer flexibiliteit in annuleren en 'geld terug' betekent meer risico op lege plaatsen. Dat kost geld en we willen de cursussen niet te duur maken.
Kan ik in termijnen betalen?


Soms kan dat. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Je reserveert wel altijd voor de hele cursus en je moet ook altijd de hele cursus betalen, ook als je in delen/termijnen betaalt.
Kunnen we vrijblijvend een afspraak maken of langskomen?


Wij zijn van mening dat het collegegeld van de student zich moet richten op ervaren en gepassioneerde docenten, kleine groepen en kwaliteit, niet op onnodige administratie. Wij vragen je om ons hierbij te helpen door eerst onze website www.doubledutchhaarlem.nl te bezoeken om je vragen te beantwoorden. Double Dutch Haarlem is een hele kleine school. Veel mensen hebben interesse in de lessen bij ons, maar we hebben niet altijd plaats of een passende cursus. Het is belangrijk dat je eerst kijkt op de website of we een cursus hebben die bij jouw wensen en agenda past. Als je je antwoorden op deze website niet kunt vinden, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.
Zijn er vacatures voor docenten NT2 bij Double Dutch Haarlem?


Double Dutch Haarlem werkt uitsluitend met zzp'ers die volledig gecertificeerd en geregistreerd zijn als NT2-docent (register www.bvnt2.org of een vergelijkbare Belgische registratie). We vragen veel van onze docenten, maar hebben ook veel te bieden, zoals een goede organisatie, kleine, homogene groepen, een zeer ervaren en deskundig team van docenten en een marktconform uurtarief. Ben je een gepassioneerde, zelfstandige docent NT2? Hou je van activerend lesgeven met veel variatie, interactie, applicaties, spelletjes, breakout rooms? Ben je digitaal vaardig? Ben je goed bekend met de taalniveaus (ERK) en de inhoud van het inburgeringsexamen & staatsexamen NT2? Je hebt ruime ervaring met: • online & offline lessen aan groepen hogeropgeleide anderstaligen • de lesmethodes van de bekende universiteiten, zoals LINK, Code+, Delftse Methode, de serie 'Nederlands in gang/actie/...' van uitgeverij Coutinho en/of De opmaat/Sprong/Finale van uitgeverij Boom • de applicaties Zoom (incl. breakout rooms, annotate, screen sharing) en Google Drive • het voorbereiden van cursisten voor het inburgeringsexamen en/of Staatsexamen NT2 programma I en/of II. Maak je op dit moment in je lessen -in een betekenisvolle context, graag en veelvuldig gebruik van applicaties zoals Kahoot, Quizlet, Wordwall, Menti, Padlet, Flippity, Wheeldecide, Lyricstraining, etc? Ben je (om mee te beginnen) beschikbaar in de avonden/weekenden? Dan zijn we heel benieuwd naar je en willen we graag kennismaken! Neem contact op met Marleen Blomsma: marleen@doubledutchhaarlem.nl en stuur je cv alvast even mee, dan maken we een afspraak.